Provedeno veliko testiranje kvaliteta mesa u njemačkim trgovinama

0

Istraživački tim časopisa “Super.Markt” (RBB), koji se bavi istraživanjem proizvoda u njemačkim trgovinama, nedavno je zajedno s ekološkom organizacijom Greenpeace proveo istraživanje o mesnim proizvodima te su otkrili kako ih je rezultat “ostavio bez riječi”.

Prema tom istraživanju, više od dvije trećine provjerenih mesnih proizvoda dolazi iz najgore proizvodnje, odnosno iz uzgajališta tipa 1. Većina preostalog mesa dolazi iz uzgajališta tipa 2, prenosi Fenix magazin.

Naime, veliki lanci supermarketa 2019. godine uveli su jedinstveni četverostepeni sistem označavanja stočarstva. Uzgajalište tipa 1 (stabilnog stanovanja) odgovara samo zakonskim zahtjevima.

Uzgajalište tipa 2 “stabilni smještaj plus”, između ostalog, ima više prostora i dodatne opreme za životinje.

Tip 3 “vanjska klima” garantuje životinjama još više prostora i kontakta sa svježim zrakom. Tip 4 “Premium” – životinje se mogu kretati vani, organsko meso je također svrstano u ovaj nivo.

Najčešće meso najnižeg kvaliteta

U spomenutom istraživanju, uzet je uzorak mesa iz raznih supermarketa, odnosno s njihovih polica svježe hrane i s polica hrane u pakiranjima. Istražitelji su zajedno sa stručnjakom iz Berlina usporedili svježe meso s mesom u pakiranju.

U posljednjih nekoliko godina Greenpeace je nekoliko puta provjeravao kvalitetu mesa u svim velikim njemačkim supermarketima, prenosi Poslovni.hr.

– Došli smo do zaključka da se meso iz uzgajališta tipa 1 i tipa 2 najčešće nudi u trgovinama – rekla je Stephanie Töwe-Rimkeit iz Greenpeacea.

Greenpeace je također provjerio meso u trgovinama te su došli do zaključka da u cijelom asortimanu svježeg mesa vlastitih robnih marki supermarketa, prema vrstama uzgoja od 1 do 4, uzgoj tip 1 čini najveći udio, čak 69,1 posto. Gotovo četvrtina (23,4 posto) dolazi iz proizvodnje 2. Meso iz uzgajališta 3 i 4 čini samo sedam posto u prodaji mesa.

U svinjskom asortimanu, udio najgoreg mesa, odnosno iz uzgajališta 1 je posebno uočljiv: Više od 90 posto dolazi iz uzgajališta 1.

U mnogim trgovinama meso u pakiranju je bolje kvalitete.

Tim “Super.Markt” (RBB) je ispitao miješano mljeveno meso (zapakirano i svježe). Pakirano mljeveno meso dolazi iz proizvodnje tipa 3. No, sad je skuplje nego ranije, cijena mu je 11,96 eura po kilogramu umjesto 8,49 eura.