Prosječna penzija u Bužimu 30 KM!

0

Najviša prosječna neto plata u Federaciji BiH u prošloj godini bila je u općini Centar u Sarajevu (1.234 KM), dok je najniža u Gračanici (524 KM), pokazali su rezultati istraživanja Federalnog zavoda za programiranje razvoja, koji je analizirao socioekonomske pokazatelje po općinama u FBiH za prošlu godinu, otkriva Dnevni avaz.

Zanimljivo je da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najviša prosječna plata u općini Ravno, čak 1.126 KM, što je među najvišim iznosima u FBiH.

Mala razlika

U sarajevskoj općini Centar, gdje je smješten najveći broj državnih institucija, najviša je i prosječna penzija u Federaciji, koja je iznosila 531,74 KM, dok su najnižu prosječnu penziju u prošloj godini imali građani Bužima i to samo 30,87 KM, jer imaju najmanji broj zaposlenih na jednog penzionera!

Prema ovim podacima, sarajevska općina Centar, najbogatija je općina u Federaciji, jer ima najveći broj zaposlenih na jednog penzionera. Generalno gledajući, najviše penzije imaju građani Sarajeva.

Kada su u pitanju kantoni, poput Unsko-sanskog, najviša prosječna neto plata u prošloj godini bila je u Bihaću i iznosila je 920 KM. U Tuzlanskom kantonu prosječna neto plata bila je najviša u Tuzli i iznosila je 856 KM, a najniža u Gračanici – 524 KM. U ovom kantonu, i najviša prosječna penzija je u Tuzli – 428,30 a najniža u Teočaku – 296,46 KM.

Općina Kakanj sa iznosom od 997 KM na prvom je mjestu po visini prosječne plate u Zeničko-dobojskom kantonu, dok je u Žepču ona najmanja i iznosi 534 KM. U Srednjobosanskom kantonu najvišu proječnu neto platu imaju stanovnici Jajca – 826 KM, a najmanju Viteza – 600 KM.