Propao projekat “zagrebački Menhetn”

0

Odbornici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova su odbacili prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji predviđa sporne prenamjene gradskog zemljišta za projekat „zagrebačkog Menhetna“.

Poslije višednevnog natezanja odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Bandićeve stranke u vezi izmjena GUP-a, koje su izazvale protivljenje opozicije, urbanista i javnosti, odbornci HDZ-a glasali su protiv i tako zajedno sa opozicijom srušili gradonačelnikov prijedlog.

Bandić je sa saradnicima prošle godine posjetio Dubai, gdje je potpisao Memorandum o razumijevanju između Grada Zagreba i firme Eagle Hills o gradnji projekta „Zagreb City“, u javnosti poznatijeg kao „zagrebački Menhetn“.

Kompanija Eagle Hills je investor projekta „Beograd na vodi“.

Hrvatski mediji ocjenjuju da je sada neizvijesno šta će se događati na nacionalnom nivou budući da poslanici Bandićeve stranke čine dio parlamentrane većine, prenio je BizLife.

Bandić se u posljednje vrijeme suočava s talasom protesta zbog načina na koji vodi grad, na čijem je čelu već gotovo neprekidno 20 godina.