Propao jedan od najvažnijih projekata saudijskog vladara?

0

Proglašen je kao grad budućnosti sa staklenim zidovima, ambiciozni centralni dio ekonomskog plana koji je podržao princ Mohammed bin Salman u tranziciji Saudijske Arabije od ovisnosti o nafti.

Sada su, međutim, planovi za pustinjsku metropolu prekrivenu ogledalima zvanu Line (Linija) smanjeni i očekuje se da će projekat, za koji je bilo predviđeno da se proteže 170 km, dostići samo 2 km do 2030. godine.

Zamišljen kao linearni grad koji će na kraju biti dom za oko 9 miliona ljudi na površini od samo 13 kvadratnih milja, Line je dio šireg projekta Neom. Sada je najmanje jedan izvođač počeo da otpušta radnike.

O smanjenju najgrandioznijeg projekta princa Mohameda izvijestio je Bloomberg, koji je naveo da je vidio dokumente u vezi s projektom.

Projekat, za koji je predviđeno da će koštati 1,5 biliona dolara, predstavljen je kao reinvencija urbanog dizajna. Međutim, dugo je izazivao skepticizam i kritike, i to ne samo nakon izvještaja o pogubljenju nekoliko članova plemena Howeitat koji su protestirali zbog planova za izgradnju na zemljištu svojih predaka.

Mijenjaju se planovi za linearni grad

Zatim su se pojavili izvještaji o promjeni vizije princa Mohammeda o projektu, prekoračenju budžeta i stalnom mijenjanju liste ključnog osoblja, a neki koji su radili na projektu opisuju ga kao “nevezanog za stvarnost”.

Prema Bloombergu, smanjenje „Linea“ dolazi jer ukupni budžet Neoma za 2024. tek treba da bude odobren od strane suverenog fonda Saudijske Arabije usred opadanja gotovinskih rezervi.

Promotivne prezentacije su sugerirale nešto iz romana naučne fantastike, kako ulazi u unutrašnjost provincije Tabuk od ušća Akabskog zaljeva gdje se ulijeva u Crveno more.

Linearni grad širok nekoliko stotina metara bio je predstavljen kao budućnost pristupačnog urbanog planiranja, sa pogodnostima za stanovnike u neposrednoj blizini smještaja i četvrti povezanih jednim od najbržih vozova na svijetu.

Promotivni materijal opisuje Line u gotovo mističnim terminima: “kognitivni grad” i “civilizacijska revolucija” gdje će pogodnosti biti obezbjeđene umjetnom inteligencijom.

Princ Mohammed, koji je dugo bio optužen za umiješanost u ubistvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija u Istanbulu 2018. godine, opisao je gradski projekat kao “suočavanje s izazovima s kojima se čovječanstvo danas susreće u urbanom životu” kako bi “osvijetlio alternativne načine kako živjeti”.

Međutim, nisu svi bili ubijeđeni prinčevim sjajnim prospektom. Pišući za New York Times 2021. godine u vrijeme kada je Neom objavio video koji opisuje život između posrebrenih zidina grada, američki novinar i pisac Robert Worth je rekao: „Gledati promotivni video princa prijestolonasljednika znači biti uronjen u saudijski oblik arogancije, miješanje vjerskog trijumfalizma i kraljevske grandioznosti.”

I oholosti, očigledno.

Izvor: Federalna.ba / The Guardian