Propali depozit kod Bobar banke odveo Lutriju RS u gubitak

0

Lutrija Republike Srpske ostvarila je u 2015. godini neto gubitak od 1,9 miliona KM, a što je posljedica ispravke vrijednosti usljed nenaplativosti oročenog depozita kod propale Bobar banke.

U 2014. godini Lutrija RS poslovala je pozitivno sa čistom dobiti od 97 hiljada KM, piše Indikator.

Lutrija RS imala je oročeni depozit od dva miliona KM u Bobar banci, a nakon što je Agencija osiguranje depozita RS uplatila dio oročenog depozita u iznosu od 50 hiljada KM, ostalo je 1,95 mil. KM oročenih sredstava koja su prema odluci Nadzornog odbora proglašena nenaplativim te je u skladu s tim u finansijskom izvještaju izvršena ispravka vrijednosti.

Inače, da nije bilo ispravke vrijednosti Lutrija RS bi poslovala pozitivno, budući da je dobit iz redovne aktivnosti iznosila oko 70 hiljada KM, u odnosu na 73 hiljade ostvarenih godinu ranije.

Kompanija je zabilježila poslovne prihode od 4,47 miliona KM, što je više nego godinu ranije kada su prihodi iznosili 4,1 mil. KM.

Poslovni rashodi bili su 4,5 miliona KM, u odnosu na 4,3 mil. KM ostvarenih 2014. godine.

Lutrija RS ima 93 radnika u radnom odnosu, te 25 po ugovoru o komisionoj prodaji (pravna i fizička lica).

Najveći akcionar Lutrije RS je Aksijski fond RS sa 65 posto akcija, PREF a.d. Banja Luka ima 10 posto, ZIF Euroinvestment fond Banja Luka 6,5 posto, itd.