Propala prva javna licitacija za prodaju bijeljinske „Šećerane“

0

Kompletna imovina Fabrike šećera ponuđena je po cijeni od 23,7 miliona KM, dok će na drugoj, koja će najvjerovatnije biti zakazana za 18. januar naredne godine, imovina biti ponuđena po 30 odsto nižoj cijeni.

Stečajni upravnik Fabrike šećera Lazo Đurđević kaže da nije iznenađen zbog toga što se niko nije pojavio na prvoj licitaciji, jer je takva praksa već ustaljena.

„Niko nije uplatio kauciju za učešće na ovoj prvoj licitaciji, tako da ćemo u roku od dva dana objaviti drugu licitaciju u skladu sa odlukom Skupštine povjerilaca. Na drugoj licitaciji fabrika će biti poonuđena po cijeni od 70 odsto od procijenjene vrijednosti imovine, dakle, oko 16 miliona KM“, izjavio je Đurđević, napominjući da bi u slučaju da i druga licitacija ne uspije, na trećoj licitaciji imovina Fabrike šećera bila ponuđena za 50 odsto procijenjene vrijednosti, odnosno za oko 12 miliona KM.

Đurđević je podsjetio da priznata potraživanja prema povjeriocima „Šećerane“ iznose nešto više od 15 miliona maraka, dok obaveze prema radnicima iznose oko sedam miliona maraka.

Kontakata sa potencijalnim kupcima je bilo, istakao je Đurđević, ali, sve dok neko ne uplati kauciju za učešće na nekoj od licitacija, ne može se govoriti o ozbiljnim kupcima.

„Juče smo imali smo razgovore sa jednom privrednom delegacijom, ali ništa konkretno nije dogovoreno. Ukoliko neko pošalje pismo namjere i pojavi se kao strateški partner, mi ćemo Skupštinu povjerilaca o tome obavijestiti“, kaže Đurđević.