Propala druga najveća italijanska avio-kompanija

0

“Air Italy” obustavila je poslovanje nakon što su njeni vlasnici odlučili likvidirati kompaniju, ostavljajući na cjedilu kupce koji su rezervirali letove nakon 25. februara.

Druga najveća italijanska aviokompanija nakon “Alitalije”, saopćila je u utorak da je odluka o prestanku rada donesena na sastanku njenih dioničara.

“Alisarda”, koju je osnovao Aga Khan, kontrolirala je 51% firme “Air Italy”, dok je “Qatar Airways” imao 49% udjela u kompaniji.

“Qatar Airways” je u izjavi naveo da je bio spreman uložiti više u italijansku kompaniju.

– Čak i uz promjenjivo konkurentno okruženje i sve teže tržišne uvjete koji ozbiljno utječu na industriju zračnog prometa, “Qatar Airways” kontinuirano iznova potvrđuje svoju obvezu, kao manjinski dioničar, da nastavi ulagati u kompaniju – navodi se u saopćenju.

Dodaju da je “Qatar Airways” bio spreman igrati svoju ulogu u podržavanju rasta aviokompanije, ali da je to bilo moguće samo uz predanost svih dioničara.

“Air Italy”, koja je ranije bila poznata kao “Meridiana”, saopćila je da će letove od utorka do 25. februara obavljati drugi prijevoznici. Letovi rezervirani nakon tog datuma bit će refundirani.

Aviokompanija sa sjedištem na Sardiniji obavljala je letove kroz cijelu Italiju i do odredišta na dugim relacijama, uključujući Njujork, Majami i Los Anđeles. Nudili su i direktne letove iz Italije do lokacija u Africi, uključujući Kairo i Lagos.

Najnoviji bankrot među evropskim kompanijama

“Air Italy” je najnovija u nizu evropskih aviokompanija koje su propale zbog žestoke konkurencije i promjena poslovnih modela.

“Primera Air” je prestala je s radom u oktobru 2018. U februaru 2019. njemačka  firma “Germania” podnijela je zahtjev za bankrot, a britanska aviokompanija “Flybmi” prestala je letjeti.

Islandski prijevoznik “Wow Air” ostavio je putnike na cjedilu kad je mjesec dana kasnije iznenada prestao s radom.

U međuvremenu, italijanska vlada pokušava održati u životu kompaniju “Alitalia”.