PROMAŠENE INVESTICIJE Kome se gradi 1.500 luksuznih vila u Sarajevu?

0

Arapske investicije u našu zemlju vrijedne ukupno nekoliko milijardi maraka su krajnje upitne zbog jedne jednostavne stvari: hiljade luksuznih vila čija je gradnja planirana neće imati ko kupiti, saznaje BiznisInfo.

Državljani BiH nemaju dovoljno novca za kupovine vila čija se vrijednost uglavnom kreće oko pola miliona maraka, dok Arapi, koji su ciljna grupa, nemaju zakonsku mogućnost da postanu vlasnici nekretnina u našoj zemlji.

U sklopu samo nekoliko najpoznatijih projekata najavljena je izgradnja oko 1.500 luksuznih vila.

U kompleksu Country Side Resort kompanije Rawasi najavljena je izgradnja 108 vila i 11 zgrada.

U turističkom gradu Buroj Ozone planirana je gradnja više od 1.000 luksuznih vila, 75 hotela, mega shopping centra itd.

U naselju Poljine najavljena je gradnja 211 vila i 252 apartmana.

U kompleksu Tarčin Forest Resort planira se izgradnja 135 vila i 22 zgrade.

Riječ je samo o najpoznatijim projektima.

Kako saznajemo, predstavnici bh. vlasti nagovijestili su arapskim investitorima prije nekoliko godina da će izmijeniti zakon i Arapima omogućiti kupovinu nekretnina u BiH. No, do toga još nije došlo, što arapske investitore čini sve više frustriranim a investicije krajnje upitnim.

Masovno naseljavanje

Sagovornik portala BiznisInfo, blizak arapskim krugovima u BiH, koji nas je zamolio da ostane anoniman, kaže da će investitori koji su najavili gandiozne projekte vjerovatno početi s izgradnjom pojedinih vila, zgrada, hotela itd, koje mogu koristiti za iznajmljivanje, ali da se puni investicioni zamah ne može očekivati sve dok se Arapima ne omogući da legalno kupuju objekte u BiH.

„Narednih decenija očekuje se masovno naseljavanje Arapa u BiH, jer klima u njihovim zemljama postaje nepodnošljiva. Upravo zato se prave tolike kuće u BiH. Ako im se ne omogući da kupuju kuće, ti projekti ne mogu biti isplativi. Naravno, može se zarađivati i na iznajmljivanju, ali to nije dovoljno. Jedan broj objekata se mora prodati da se povrati dio kapitala“, navodi naš sagovornik.

On ističe da je, što vrijeme više odmiče, sve je manja vjerovatnoća da će doći do izmjene zakona, zbog toga što raste averzija domaćeg stanovništva prema Arapima, nakon što su oni u pojedinim dijelovima Sarajeva postali skoro pa dominantno stanovništvo.

Pojašnjenje zakona

Prema Zakonu o stvarnim pravima, u BiH mogu kupiti nekretnine državljani onih zemalja gdje državljani BiH mogu kupiti nekretnine. To se zove pravilo reciprociteta.

Obzirom da državljani BiH ne mogu postati vlasnici nekretnina u arapskim zemljama, samim time ni Arapi ne mogu kupovati nekretnine u BiH, bar ne kao fizička lica.

Donedavno je važio prećutni dogovor po kojem su Arapi osnivali male, fiktivne firme u BiH i onda na njih registrovali nekretnine. Naime, pravna lica, odnosno firme, mogu kupovati nekretnine u BiH bez obzira iz koje zemlje su vlasnici.

No, nedavna akcija policijskih organa u BiH stavila je tačku na takvu praksu. SIPA i Služba za poslove sa strancima prečešljale su takve firme i zaprijetile krivičnim gonjenjem, pa je jasno da je s tom praksom gotovo.

FIPA: Nema problema

S druge strane, u Agenciji za promociju stranih investicija (FIPA) rečeno nam je da oni ne vide nikakav problem.

„Prema propisima BiH, strani investitori koji investiraju u BiH mogu biti vlasnici nekretnina u našoj zemlji, a Zakonom je definirano ko su strani investitori. Kupovina nekretnina, stambenih jedinica, se ne smatra stranom investicijom, to je čista trgovina, odnosno kupovina i eventualno dalja preprodaja nekretnina. Ukoliko se radi o stranom ulaganju, takva ograničenja neće dovesti u pitanje realizaciju investicije“, rečeno je za BiznisInfo iz FIPA-e.
Na ovo treba dodati da, naravno, investitori mogu biti vlasnici nekretnina jer su oni pravna lica, odnosno kompanije, ali da je upitno da li im se isplati graditi nešto što neće moći prodati.

(Autor. BiznisInfo)