Projekti u energetici vrijedni više od 3,2 milijarde KM

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da se trenutno u RS u oblasti energetike realizuju projekti vrijedni više od 3,2 milijarde KM.

Đokić je naveo da se uz planirani projekat Termoelektrane /TE/ “Gacko dva”, za koji su već obavljeni određeni razgovori, može govoriti o investicijama u vrijednosti većoj od četiri milijarde KM.

Osim TE “Gacko dva”, čija će instalisana snaga iznositi oko 350 megavata, Đokić je dodao da su značajni i projekti TE “Stanari” /300 megavata/ vrijedan 960 miliona KM i TE “Ugljevik tri” /dva bloka po 300 ili jedan blok od 450 megavata/ vrijednosti 1,1 milijarde KM.

“S obzirom na to da izgradnja energetskih objekata traje u prosjeku od tri do pet godina, do sada je izgrađena TE `Stanari` i puštena je u testnu fazu u kojoj se sinhronizuje sa prenosnom mrežom”, istakao je Đokić.

Kada je riječ o hidroelektranama /HE/, resorni ministar je naveo HE “Dabar” iz sistema “Gornji Horizonti” /160 megavata/, čija je vrijednost 351,5 miliona KM, te HE “Mrsovo” na rijeci Lim /37,3 megavata/ vrijednosti 188 miliona KM.

“Zatim, hidroelektrane na rijeci Neretvi koje čine HE `Ulog` /35 megavata/ i šest malih hidroelektrana ukupne vrijednosti 181,6 miliona KM, te tri hidroelektrane na rijeci Bistrici /35 megavata/, čija je vrijednost procijenjena na 93 miliona KM”, rekao je Đokić.