Projekat “Južni tok” ponovo zaživljava?

0

Napušteni projekat gasovoda “Južni tok”, kojim je trebalo da se gas transportuje iz Rusije prema zemljama EU – kroz turske teritorijalne vode do Varne u Bugarskoj, te preko Srbije i Mađarske do Austrije, mogao bi ponovo da zaživi, piše “Politika”.

Predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da je realno očekivati da se “Južni tok” izgradi jer je riječ o najperspektivnijem projektu za potrebe Evrope, koja je energetski zavisna od uvoza gasa.

“Gradnja bi mogla da počne odmah, jer je projekat inženjerijski riješen, ali to opet zavisi od toga kada će Evropa skupiti snage da Americi kaže – `dosta`. Sada je valjda svima jasno da od američkog gasa, koji će u Srbiju stići preko terminala na Krku, kako je dugo obećavano, nema ništa”, rekao je Vuletić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija odmah treba da krene u pregovore i pokuša da od Rusije dobije ono što je bilo planirano.

“Da nam grade gasovod preko Srbije. To sad još više ima smisla jer je juče potpisan ugovor o proširenju podzemnog skladišta gasa `Banatski dvor`, koji se radi sa `Gaspromom`”, istakao je on.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je ranije da je projekat izgradnje gasovoda “Južni tok” i te kako aktuelan, te da je on najbolji i za Jugoistočnu Evropu najpovoljniji gasovod. (Srna)