Proizvodnja stoji od februara, upitna sudbina 160 radnika

0

Šest mjeseci od gašenja proizvodnje u sve tri peći fabrike “Metalleghe Silicon” d.o.o. Poslovna jedinica 1 Jajce, situacija je i dalje nepromijenjena, a sudbina 160 uposlenika je i dalje upitna.

Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda, te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala “Metalleghe Silicon” P.J. 1 Jajce obustavilo je proizvodnju u februaru mjesecu.

Nakon održana dva zajednička sastanka s predstavnicima kolektiva “Metalleghe Silicon” d.o.o. Mrkonjić Grad, a u povodu gašenja proizvodnje u Jajcu, načelnik Jajca Edin Hozan održao je sastanak i sa Vijećem uposlenika ove fabrike koji su izrazili veliku zabrinutost, jer proizvodnja i dalje nije pokrenuta, a niko od nadležnih vlasti s bilo kojeg nivoa nije reagovao.

– Izrazio sam zabrinutost, spremnost i veliku želju lokalne zajednice da i dalje ulaže sve napore kako bi ova kompanije nastavila poslovati u Jajcu – naveo je Hozan.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji BiH posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi.

Ovaj sastanak, kako je rekao, bio je povod da se još jednom uputi apel nadležnim u elektroprivredama, Vladi Federacije i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću da se što prije pokuša naći rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za općinu Jajce i Bosnu i Hercegovinu.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić Gradu i podružnicom u Jajcu, jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije.