Proizvođači mlijeka održali protest u Briselu

0

Proizvođači mlijeka protestovali su ispred institucija Evropske unije (EU) u Briselu, tražeći više novca za svoje proizvode.

Brojni proizvođači mlijeka učestvovali su na protestu koji je organizovao Evropski odbor za mlijeko (EMB), krovna organizacija udruženja koja predstavljaju proizvođače mlijeka u evropskim državama.

Protest je održan na Luksemburškom trgu ispred zgrade Evropskog parlamenta (EP) u belgijskoj prijestolnici, prenosi Anadolija.

Okupljeni demonstranti su ispred zgrade Evropskog parlamenta postavili oko 20 plastičnih lutki u obliku krave. Na lutkama krava u prirodnoj veličini ispisana je poruka “pravda za mlijeko” u bojama zastava raznih evropskih država, uključujući Belgiju i Francusku te zastava EU.

Protestu su prisustvovali proizvođači mlijeka iz zemalja poput Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Litvanije, Irske i Danske.

Demonstranti su također držali transparent s porukom “Poštena zarada za poljoprivrednike”, a donijeli su i velike bale sijena ispred zgrade Evropskog parlamenta.

Okupljeni su uzvikivali slogane, apelujući na EU da postigne rješenja koja će proizvodnju hrane pretvoriti iz djelatnosti koja ne nanosi štetu poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici zahtijevaju veće cijene poljoprivrednih proizvoda nakon što se sve više suočavaju sa porastom troškova proizvodnje.