Proizvođač Louis Vuittona više nije najvrednija evropska kompanija

0

Francuski proizvođač luksuzne robe LVMH, u vlasništvu najbogatijeg Evropljanina Bernarda Arnaulta, više nije najvrednija evropska kompanija.

Nju je s trona skinuo Novo Nordisk. Dionice danskog proizvođača lijekova skočile su 40 posto do sada ove godine, potaknute eksplozijom potražnje za njegovim lijekovima za mršanje Wegovy i Ozempic.

Na zatvaranju trgovanja u ponedjeljak, Novo Nordisk (NVO) imao je tržišnu vrijednost od 2,96 biliona danskih kruna (428 milijardi dolara). Tržišna vrijednost LVMH-a bila je oko 416 milijardi dolara.

Francuska firma LVMH – koja prodaje Louis Vuitton torbice i Hennessy konjak – oštećena je usporavanjem kineske ekonomije. Njene dionice su pale 8 posto u proteklih šest mjeseci, smanjivši ovogodišnji dobitak na 12 posto.

Prodaja Wegovyja i Ozempica posljednjih je mjeseci vrtoglavo porasla. Ozempic je lijek razvijen za liječenje dijabetesa tipa 2 koji sadrži isti aktivni sastojak kao Wegovy, a koji su neki liječnici prepisivali pacijentima kako bi im pomogli u mršanju.

Novo Nordisk zabilježio je još jedan dobitak u ponedjeljak kada je firma objavila da će Wegovy sada biti dostupan u Ujedinjenom Kraljevstvu “putem kontroliranog i ograničenog lansiranja”.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske koju finansiraju porezni obveznici – veliki kupac lijekova – potvrdila je da će Wegovy učiniti dostupnim “kao opciju” za regulaciju težine. Dostupnost će biti ograničena na pacijente s “barem jednim” stanjem povezanim s težinom, poput hipertenzije ili kardiovaskularnih bolesti.

Novo Nordisk se već bori da održi korak s velikom potražnjom za Wegovyjem, za koji su klinička ispitivanja pokazala da može pomoći ljudima da izgube 15 posto tjelesne težine za manje od 16 mjeseci.

Nedavno objavljeni rezultati petogodišnjeg ispitivanja o utjecaju Wegovyja na kardiovaskularne bolesti također su pokazali da lijek smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti povezane sa srcem za 20 posto.

Wegovy je trenutno dostupan u samo nekolicini zemalja izvan Sjedinjenih Država, ali firma već pojačava proizvodnju i u ponedjeljak je rekla da očekuje da će opskrba biti “ograničena u doglednoj budućnosti”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od jedne milijarde ljudi u svijetu je pretilo, što znači da imaju indeks tjelesne mase (BMI) iznad 30.