Proizvodi iz RS na domaćem tržištu skuplji za 0,1 posto

0

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na domaćem tržištu u septembru su u prosjeku bile više za 0,1 odsto u odnosu na avgust, a na stranom tržištu niže za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po namjeni potrošnje, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju na domaćem tržištu u septembru su u prosjeku bile više za 0,3 odsto u odnosu na avgust, cijene energije, kapitalnih proizvoda, kao i trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale su nepromijenjene, dok su cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku bile niže za 0,1 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu, posmatrano prema područjima industrijske proizvodnje, u sektoru vađenja ruda i kamena u septembru su u prosjeku bile više za 0,2 odsto u odnosu na avgust, u prerađivačkoj industriji više za 0,1 odsto.
U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, te u području snabdijevanja vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine cijene su ostale na istom nivou.
Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na stranom tržištu posmatrano prema namjeni potrošnje u septembru u odnosu na avgust kod kapitalnih proizvoda u prosjeku su bile više za 0,5 odsto.
Cijene energije bile su više za 0,2 odsto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju bile su niže za 1,2 odsto, netrajnih proizvoda za široku za 0,5 odsto i intermedijarnih proizvoda niže za 0,3 odsto. 

Na stranom tržištu, posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, cijene u području vađenja ruda i kamena u prosjeku su bile više za 2,4 odsto, dok su u snabdijevanju vodom, kanalizacije, upravljanja otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine bile niže za 3,3 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 0,4 odsto.