Proglašen bankrot najpoznatije fabrike u bivšoj Jugoslaviji

0

Privredni sud u Kragujevcu donio je rješenje o bankrotu preduzeća “Zastava automobili AD” u stečaju.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je donio rješenje o bankrotu jer do predviđenog roka, 21. oktobra niko nije podnio plan reorganizacije fabrike.

“Proglašenje bankrota znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca,” rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu juče je održano prvo povjerilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izvještaj povjerenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 300 miliona eura, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu i Fondu za razvoj Republike Srbije. Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko pet miliona eura. U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko tri miliona eura, nekretnine u vrijednosti manjoj od miliona eura, kao i oko milion i po eura za koje je procjenjena mogućnost naplate.

Fabrika “Zastava automobili AD” koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.