Produžen rok za reformu Željeznica Republike Srpske

0

Projekat restrukturisanja Željeznica Republike Srpske dobro napreduje i znatno je popravljena finansijska situacija preduzeća uz otplatu više od 36 miliona eura duga i zaostalih obaveza, međutim, zbog određenih kašnjenja, Svjetska banka je produžila period trajanja zajma do decembra 2022. godine, rekao je novi šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon.

Šeldon je naveo da je glavni razlog kašnjenja složenost projekta, koja se ogleda u multidimenzionalnom aspektu potrebnih promjena, i to na tri nivoa – finansijsko restrukturisanje, organizaciono i restrukturisanje radne snage, te dodao da na sve tri dimenzije treba raditi istovremeno i usklađeno.

On je za Glas Srpske rekao da je Vlada Republike Srpske početkom godine uradila značajnu stvar u vezi sa utvrđivanjem strukture “novih Željeznica”, gdje će se ŽRS sastojati od tri subjekta, i to jedan zadužen za rad i održavanje infrastrukture, drugi za prevoz tereta i treći za prevoz putnika.

Ta tri subjekta će, kako kaže Šeldon, biti u potpunosti u vlasništvu Holdinga ŽRS, čija je primarna uloga praćenje njihovog rada i koordinacija razvoja željezničkog sektora.

Govoreći o projektima u BiH za koje Svjetska banka pruža podršku, Šeldon je ocijenio da su ostvareni impresivni rezultati, ali da bi trebalo ubrzati implementaciju projekata, te naveo da je od ukupno obezbijeđenog finansiranja do sada povučeno 61 odsto sredstava, što je relativno malo.