Prodata čuvena hrvatska kompanija Zvečevo

0

Poznata hrvatska konditorska kompanija Zvečevo prešla je u ruke ruskog biznismena, milijardera Denisa Shtengelova koji živi u Australiji!

Zagrebačka berza upravo je saopštila kako je većinski vlasnik Zdravko Alvir danas firmi Flexway Adriatic prodao više od 75 posto udjela u požeškom Zvečevu.

Osnivač hrvatske firme Flexway Adriatic je kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju, prenio je portal Danica.hr.

Vlasnik Flexwayja je Denis Shtengelov koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji.

KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od hiljadu supermarketa u Rusiji. Shtengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba.

Denis Shtengelov, osnivač KDV grupe i trgovačkog lanca Yarche, 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1,3 milijarde dolara.

Firma Flexway Adriatic osnovana lani u decembru u Hrvatskoj sada mora objaviti javnu ponudu za preuzimanje svih dionica Zvečeva, odnosno oko 25 posto koje drže mali dioničari.

Na čelu firme Flexway Adriatic je Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa koja je u vlasništvu Shtengelova.