Prodaju imovinu da vrate dugove radnicima

0

Uprava preduzeća “Agrokomerc” iz Velike Kladuše uskoro će pokrenuti postupak prodaje svoje imovine kako bi na taj način pokušala izmiriti dugovanja prema radnicima, potvrdio je Mersad Hamidović, vršilac dužnosti direktora tog preduzeća.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema prodaje nekoliko objekata “Agrokomerca” u Hrvatskoj i ona će biti realizirana preko Agencije za privatizaciju FBiH, budući da je ovo preduzeće u nadležnosti federalnih vlasti.

Hamidović je ovom prilikom istakao kako su dugovanja radnicima za neisplaćene plate i ostala zakonska potraživanja dostigla iznos od 30 miliona maraka, dok društvenim fondovima duguju 35 miliona maraka.

“Na području Karlovca i još nekoliko gradova imamo dosta atraktivne imovine, objekte i poslovne prostore za koje smatramo da će biti zanimljivi za kupce. Sav prihod koji se ostvari na taj način biće isključivo usmjeren ka uvezivanju radnog staža bivšim i sadašnjim radnicima”, istakao je Hamidović.

Prema njegovim riječima, na spisku firme trenutno se nalazi 120 radnika koji su mahom angažovani na poslovima čuvanja i zaštite imovine preduzeća ili rade u administraciji.

Veći broj zaposlenika u međuvremenu preuzela je kompanija “AC Food”, koja je prije dvije godine kupila prehrambenu industriju “Agrokomerca” i revitalizirala značajan dio nekadašnje proizvodnje.

(Nezavisne novine)