Prodaja luksuzne robe pada za četvrtinu

0

Prodaja luksuzne odjeće, nakita i proizvoda za ljepotu ove godine će pasti skoro za četvrtinu zbog pandemije, koja uništava više od šest godina rasta tog sektora, piše u studiji koju je objavila američka konsultantska kuća Bain.

Pad će, izgleda, biti manji od prognoze od 35 posto očekivanih proletos, jer se oporavilo tržište u Kini, gdje se proda gotovo trećina sve luksuzne robe u svijetu, prenosi Seebiz.

Očekuje se da će taj sektor ove godine ostvariti 217 milijardi eura prihoda, to je dvije milijarde eura manje nego 2014. i 64 milijarde manje u odnosu na 2019. godinu, kaže “Bain” u polugodišnjoj studiji pripremljenoj za italijansko udruženje proizvođača luksuzne robe “Altagama”.

To je prvo smanjenje prihoda sektora luksuzne robe od finanasijske krize 2009. godine, kad je ta industrija pretrpjela pad od devet posto, od čega se oporavila već sljedeće godine.

Sada je procjena vremena za oporavak od pandemije neizvjesna, jer ponovno jačanje širenja koronavirusa navodi države da opet zatvore manje bitnu maloprodaju i zabrane putovanja širom svijeta.