Prodaja automobila u Kini u februaru pala za 79 posto

0

Prodaja automobila u Kini pala je u februaru za 79 posto zabilježivši tako najveći mjesečni pad u istoriji zbog potražnje koja je skršena uticajem epidemije koronavirusa.

Prodaja na najvećem svjetskom tržištu automobila pala je na 310 hiljada vozila u usporedbi s istim mjesecom lani, zabilježivši dvadeseti uzastopni mjesec pada, saopćilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM).

„Kineska prodaja automobila u februaru se vratila na nivoe koji nisu viđeni od 2005. godine”, rekao je visoki službenik udruženja Chen Shihua.

Prodaja novih električnih vozila, koja uključuje automobile na baterijsko-električni pogon, smanjila se osmi uzastopni mjesec.

Službenik CAAM-a prošlog je mjeseca rekao da će prodaja vjerovatno pasti za više od 10 posto u prvoj polovini ove godine. Bude li epidemija učinkovito suzbijena u Kini prije aprila, pad bi mogao biti oko pet posto za cijelu godinu, dodao je.

U provinciji Hubei u kojoj je započela epidemija, a koja je glavno kinesko središte proizvodnje automobila, proizvođači Dongfeng Motor Group i Honda Motor, Renault SA i Peugeot SA saopćili su kako odgađaju ponovno pokretanje proizvodnje.

Proizvodnja i planovi isporuka američke kompanije Tesla u Šangaju također su prekinuti.

Međutim, nakon što su vlasti u Wuhanu u srijedu ukinule ograničenja na ograničeni broj ključnih industrija u gradu i dopustile nekim ljudima da se vrate na posao, Honda je nastavila ograničenu proizvodnju u tvornici automobila u gradu.

Nissan Motor također je saopćio kako planira djelomično nastaviti proizvodnju. (HIna)