Probleme će riješiti novi Zakon: Obrtnici ne mogu izvoziti iako imaju kupce

0

Obrtnici u Federaciji BiH suočeni su sa brojnim izazovima od visokih nameta pa do nerazvijenog tržišta i slabe kupovne moći. U svrhu rješavanja problema obrtnika, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u saradnji s ekspertima iz Svjetske banke napravit će stručnu komisiju koja će izraditi prednacrt novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, piše Faktor.

Prema važećem zakonu, obrtni registar nije funkcionalan i ne pruža dovoljno informacija o ovom obliku poslovanja, a obrtna djelatnost ulazi u nadležnosti i drugih ministarstava.

Dogovorena metodologija

Sekretar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić objasnio je za Faktor da je sa predstavnicima Svjetske banke dogovorena metodologija izrade prednacrta.

– Bit će izmijenjen postojeći zakon, pravilnici i uredbe. Javne rasprave s udruženjima obrtnika tek slijede. Prije toga će eksperti iz Svjetske banke zajedno sa predstavnicima nekoliko ministarstava raditi na poboljšanju zakonskih rješenja – kazao je Bejić.

Prema njegovim riječima, postoje obrtnici koji spadaju pod nadležnost drugih ministarstava.

– Neki obrtnici poput taksista registrirani spadaju pod nadležnost Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a kada imaju privredni prestup obraćaju se nama – rekao je Bejić.

Predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona Šemsudin Bajrić spomenuo je za Faktor primjere kako postojeći zakon guši obrtnike.

Loš zakon

– Obrtnik koji mora otići na bolovanje duže od 40 dana, mora ugasiti obrt, pa otvoriti bolovanje, a od čega će onda živjeti. Drugi problem je da je obrtnicima, zabranjen uvoz i izvoz, što je van pameti. U USK imamo razvijenu preradu ljekobilja, ljudi su već izradili asortiman i kvalitet, te su osvojili dio inostranog tržišta. Oni imaju svoje redovne kupce, a vlast nam “spušta rampu” i kaže da ne možemo izvoziti – naveo je Bajrić.

Dodao je da u BiH obrtnik može registrirati samo dvije srodne djelatnosti, dok u Sloveniji i Hrvatskoj može beskonačno.