Vigemark: Problem BiH nije politika ni sigurnost, nego ekonomija

0

“Glavna poruka ovog foruma je da nije politika problem, nije sigurnost problem, nego je problem ekonomija”, istakao je Lars Guner Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH na pres konferenciji Ekonomskog foruma Jahorina 2016.

„Mi u suštini kažemo da je BiH nazad na putu ka EU, ali država neće moći da ide naprijed dok se ne počne baviti ekonomskim pitanjima, poput ovih iz reformske agedne. Ne govorim ovo kao predstavnik EU, nego kao prijatelj ove zemlje“, rekao je Vigemark.

On je istakao kazao je da je vrlo važno da se ovakvi forumi održavaju i dobro je Ekonomskom forumu Jahorina prisustvuje veliki broj političara, privrednika, ekonomista i iz RS i iz FBiH.

Dodaje da je svjestan da će u reformi biti teških stvari poput reforme penzionog fonda, ali da je važno naglasiti da BiH nije sama u tome, nego da će imati podršku međunarodnih finansijskih institucija.

„Investicije će doći, nezaposlenost će se smanjiti, ali ono što je važno u ovom trenutku je da se smanje troškovi rada, jer to ljude motiviše da rade u crnoj i sivoj ekonomiji ili jendostavno da nemaju posla“, rekao je Vigemark.