Prnjavor nastavlja investicioni ciklus

0

U Prnjavoru se nastavlja investicioni ciklus. Iako je građevinska sezona na izmaku, u toku je realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, grade se nove saobraćajnice, otvaraju se nova radna mjesta.

Za narednu godinu dogovorene investicije u Poslovnoj zoni “Vijaka” veće su od 50 miliona maraka.

Da bi privrednici u Poslovnoj zoni Vijaka imali jednostavniji i brži pristup autoputu u toku je izgradnja saobraćajnice široke 16 metara, izvijestio je RTRS.

Za pekarsku kompaniju koja u poslovnoj zoni gradi novi pogon u kojem će proizvoditi proizvode za izvoz, novi put omogućiće brži protok robe.

– Sve je veće zakrčenje tog magistralnog puta tako da će ova nova saobraćajnica biti od velikog značaja za komunikaciju i transport – kaže Nikola Vrhovac, direktor pekare.

Plan je da se uz saobraćajnicu izgrade staze za pješake i bicikliste. Sve će koštati četiri i po miliona maraka. Osam sati dnevno u grederu na gradilištu provodi Radenko Kodžo. Trenutno ravna fini sloj tampona.

– Ove vremenske prilike dosta nas usporavaju. Blata ima dosta i onda moramo da čistimo blato pa nasipamo sa jednim kamenom, drugim – rekao je Radenko Kodžo, radnik na gradilištu.

U opštinskoj upravi očekuju da će ove godine imati veći rast prihoda privrednika od onog lani koji je iznosio 300 miliona maraka. Načelnik opštine objašnjava da je više od 95 posto dogovora postignuto sa novim investitorom, koji planira uložiti više od 50 miliona eura.

– Za povezivanje samog tog puta sa autoputem, neophodna je i gradnja kružnog toka koja košta 2.600.000 i ja očekujem ovdje podršku i pomoć vlasti RS-a – naglasio je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Pomoć republičkih vlasti od 377.500 KM, već je stigla za izgradnju moderne saobraćajnice i 80 parking mjesta u Boračkoj ulici.

– Završni radovi su u toku, asfaltiranje i još nam ostaje uređenje vanjsko – kaže Miloš Gogić, poslovođa na gradilištu.

I centar grada zasijaće u novom ruhu, plan je da u narednih deset dana bude završena izgradnja parka.

Željko Simić, predsjednik SO Prnjavor očekuje da će nastaviti sa republičkim organima realizaciju svih planiranih investicija u 2023. godini. Građani ističu da su projekti i te kako vidljivi, ali kažu nikada ih nije previše.