Priznato 6,2 miliona KM potraživanja

0

U stečajnom postupku bijeljinske kompanije “Žitopromet” priznato je 6,2 od 13 miliona KM prijavljenih potraživanja, rekao je advokat Miloš Stevanović koji zastupa radnike i investitora “Pavgord”.

“Stečajni upravnik očekuje da će priznata potraživanja biti do sedam miliona KM, a imovina firme procijenjena je na gotovo 12 miliona KM i u ovom stečaju ne bi trebalo da bude problema”, rekao je Stevanović novinarima nakon današnjeg ročišta u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

On je naveo da je iz stečajne mase izuzeta imovina koja je obezbijeđena hipotekama, a riječ je o nekretnini na ulazu u firmu koja pripada supruzi vlasnika kompanije Miri Pavlović, banci BBI priznato je namirenje na objektu restorana “Čikago”, a investitoru “Pavgord” na objektu Vanekov mlin u Bijeljini, koji je zaštićeni spomenik kulture.

“Osporena je većina potraživanja za pšenicu i kukuruz jer ljudi nisu imali adekvatnu dokumentaciju”, rekao je Stevanović.

On kaže da investitor “Pavgord” planira da vrlo brzo ponovo pokrene proizvodnju u “Žitoprometu” koji je bio jedan od najvažnijih poljoprivrednih i prehrambenih kombinata u regionu.

Stevanović je dodao i da vlasnik “Pavgorda” Gordan Pavlović nije u srodstvu sa porodicom Pavlović iz Bijeljine, te naveo da je do sada postao vlasnik 59 odsto duga “Žitoprometa”.

Konferencija za novinare advokata Stevanovića prevođena je i na znakovni jezik, a najavljeno je da će novi vlasnik u “Žitoprometu” zapošljavati i lica sa oštećenim sluhom.

Na današnjem ročištu formiran je tročlani Odbor povjerilaca u kojem se nalaze predstavnici radnika, investitora i malih povjerilaca.

Predsjednik ovog odbora i predstavnik radnika Dušan Tomić pohvalio je tok stečajnog postupka i sve njegove učesnike, rekavši da se pokretanje proizvodnje u “Žitoprometu” očekuje u naredna dva mjeseca.

On je naveo da je na evidenciji Biroa za zapošljavanje 113 nekadašnjih radnika, od kojih će neki već sutra biti angažovani na čuvanju i čišćenju fabrike i pripremama za pokretanje proizvodnje.

 

Srna