Elmedin Voloder je novi direktor Autocesta FBiH

0

Elmedin Voloder (SDA), privrednik i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izabran je za novog direktora Autocesta FBiH.

Vlada Federacije BiH je Nadzornom odboru JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar dala prethodne saglasnosti za razrješenje članova Uprave ovog društva, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Volodera za v.d. direktora, a Ivice Brkića, Ešefa Džafića, Marina Jelčića i Ajmana Šoše za v.d izvršnih direktora, do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci.

Denis Lasić, ministar prometa, predložio je za današnji dnevni red imenovanje čelnika ovog javnog preduzeća, s obzirom na to da je sadašnjem direktoru Adnanu Terziću (SBB) istekao mandat.

Već neko vrijeme tražio se Terzićev nasljednik među kadrovima SDA, jer je međustranačkim dogovorima usaglašeno da će ova stranka predložiti svog kandidata za direktora. U igri su bila i neka od već dobro poznatih imena SDA, ali izbor je na kraju pao na Volodera.

U privatnom sektoru napravio je tri firme koje zapošljavaju desetine stručnjaka. Radi se o građevinskim, odnosno kompanijama iz oblasti cestovne infrastrukture, koje su angažirane na projektu gradnje autoceste. Sukob interesa riješio je prodajom dijela udjela suvlasnicima u firmama, piše Klix.

Upravo to što dolazi iz realnog sektora i da se dokazao u struci uzeto mu je kao plus za ovu poziciju.