Privrednici Starog Grada: Dobro je znati da neko stoji iza nas

0

Pandemija korona virusa u Starom Gradu itekako se odrazila na poslovanje privrednih subjekata. Ovo je općina u kojoj se privrednici najviše oslanjaju na turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, stare zanate, a upravo te djelatnosti mjesecima su bile zaustavljene.

Ulice su ostale puste, hoteli i restorani zatvoreni, a nije bilo ni onih prepoznatljivih mirisa, okusa i zvukova sa Baščaršije. Danas je situacija malo bolja, ali je nedostatak turista, a samim tim i smanjen obim posla prisutan na svakom koraku.

Prvi koji je ponudio konkretnu pomoć privrednicima u Starom Gradu usljed pandemije korona virusa bio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić koji je predložio Općinskom vijeću umanjenje, a potom i ukidanje zakupnina za sve privrednike koji djeluju u općinskim poslovnim prostorima.

Općinsko vijeće je prihvatilo prijedloge, a zakupcima su za mart zakupnine umanjene za 50%, dok su za april i maj potpuno oslobođeni.

Podrška privrednicima u momentu kada im je to najpotrebnije odrazila se na budžet Općine Stari Grad koji se najvećim dijelom ‘puni’ upravo od ovih zakupnina. Pali su prihodi i neće se moći realizovati svi projekti koje je ova lokalna zajednica planirala u 2020. godini. Ipak, kako tvrdi načelnik Hadžibajrić, podrška privrednicima nije nijednog momenta dovedena u pitanje.

„Pandemija korona virusa je donijela katastrofu u Stari Grad, pa i cijelu državu. Ja sam predložio umanjenje i oslobađanje od kirija, što je usvojilo i Općinsko vijeće Stari Grad. To je najmanje što smo mogli učiniti, jer itekako smo svjesni činjenice da smo mi servis građana Starog Grada,“ kazao je Hadžibajrić dodavši da bi se tako trebale ponašati i druge državne institucije. „Gubitak za Općinu zbog te odluke je značajan i iznosi između 2 i 2,5 miliona KM. Prvi put za jedanaest godina radit ćemo rebalans budžeta kojim će on biti umanjen. Neke projekte ćemo prebaciti za kraj ove ili početak iduće godine, ali i dalje sve mnogo zavisi od situacije oko pandemije korona virusa,“kazao je Hadžibajrić koji je od početka pandemije korona virusa zadržao stav da Općina mora podnijeti dio tereta zajedno s građanima, posebno privrednicima.

Među onima kojima je situacija sa korona virusom ugrozila poslovanje je i kazandžija Adnan Ferhatović koji kaže da nikada ranije nije tako nešto doživio

 „Ova ulica (Kazandžiluk) i mi u njoj smo među prvima osjetili ta dešavanja u svijetu jer se već polovinom januara primijetio pad turista. Ta situacija nam se nije desila nikad do sada u bilo kojem segmentu poslovanja i privređivanja. Da je sve zatvoreno, nema se…“ ispričao je Adnan.

O podršci Općine Stari Grad i ukidanju zakupnina kaže da je imala ogroman značaj.

„Podrška je značila jako jako puno, posebno nama koji imamo općinske radnje. Čak su nam za dva mjeseca ukinute skroz zakupnine. To nam je jako puno značilo. Odlično je da znamo da neko stoji iza nas. To je u ovom slučaju veliko,“ ispričao je ovaj kazandžija.

U blizini Gazi Husrev-begove džamije, nakon dva i po mjeseca pauze, ponovo se osjeća miris tucane kahve iz samostalne obrtničke radnje Dibek gdje tradiciju dugu više od 120 godina čuva Hajrudin Burek. Poneki turista svrati da kupi njegov prepoznatljivi proizvod, ali u poređenju sa prethodnim godinama posao ide znatno slabije. Upravo zbog toga, oslobađanje od kirije pomoglo je nastavku poslovanja. Na pitanje koliko mu je značilo, Burek odgovara:

„Ovo bi i caru dobrodošlo. Hvala i Općini i Općinskom vijeću, a posebno načelniku Općine.“

Dibek je, inače, postao nezaobilazno mjesto posjete svih gostiju Sarajeva, a među njima i brojnih visokih državnika, političara, privrednika, glumaca, sportista, o čemu svjedoče i fotografije unutar radnje.
Sektor ugostiteljstva posebno je pogodila kriza zbog pandemije korona virusa. Restorani su ponovo otvorili svoja vrata, ali će za potpuni oporavak i povratak punom poslovanju trebati još dosta vremena i rada. Restoran Chipas je jedno od prepoznatljivih mjesta u Starom Gradu i smješten je u poslovnom prostoru koji pripada Općini Stari Grad. I njihova vrata su mjesecima bila zatvorena, te su sasvim opravdano oslobođeni plaćanja zakupa Općini.

„To nam je uveliko olakšalo nastavak poslovanja zbog čega se u ime svih zaposlenika i menadžmenta Chipasa želim zahvaliti Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću. Sigurni smo da ćemo i u narednom periodu zajedničkim snagama prevazići posljedice korona virusa, te doprinijeti ekonomskom razvoju i jačanju lokalne zajednice u kojoj poslujemo”, poručila je Emira Ćatović u ime Chipasa.

Korisnici općinskih poslovnih prostora i javnih površina u martu su za 50% oslobođeni plaćanja zakupa, a u aprilu 100%. Zakupci poslovnih zgrada i poslovni prostora u vlasništvu Općine Stari Grad 100% su oslobođeni zakupa i za mjesec maj. Od ove odluke izuzete su samo djelatnosti bankarstva, apoteke, trgovine prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje jer im je bio dozvoljen rad.