Privrednici ogorčeni zbog Pravilnika o zamjeni fiskalnih sistema

0

Iako je opozicija tražila, na dnevnom redu sjednice nije bio Pravilnik o fiskalnim sistemima. Naime, privrednici u Federaciji morat će nabaviti nove fiskalne kase, i to prema pravilniku koji je već objavljen u Službenim novinama. Zbog toga negoduju.

U Službenim novinama Federacije broj 74/21, od 17. septembra ove godine, objavljen je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH. Već je stupio na snagu 25. septembra.

Ovim potezom, kažu iz Udruženja poslodavaca Federacije, privrednici će biti opterećeni dodatnim nametom.

– On je objavljen u Službenim novinama, mi ćemo kao Udruženje poslodavaca tražiti da se on povuče, da se stavi van snage ili da se doradi. Paralelno s tim tražimo i pravne mjere da li je Ministarstvo imalo ovlaštenja da donese takav zakon – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, izvještava Federalna TV.

Da se ne bi uvodili dodatni troškovi privrednicima Zastupnički dom Parlamenta FBiH u oktobru prošle godine odbio je Zakon o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje. Uprkos tome federalna ministrica finansija Jelka Milićević donijela je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

– U novim sistemima bit će jedna kartica, to je QR. To znači da će se svaki račun koji se provuče kroz fiskalnu kasu automatski vidjeti u Poreznoj upravi. Kao kupac ću moći provjeriti taj QR kod i vidjeti da li je evidetiran u Poreznoj upravi u realnom vremenu. A Porezna uprava će u uredima moći vršiti provjeru i ići u ciljane kontrole – pojašnjava Milićević.

Zastupnici SDP-a stava su da Federacija treba ići u reformu u pravcu softverskih modula i fisaklizacije kojom bi bila omogućena bolja kontrola, ali i izbačena obaveza kupovine uređaja.

– Ministrica je pokušala na Parlamentu da obavezuje ovo zakonom. Mi smo to oborili i onda je ona donijela Pravilnik – ističe Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ni zastupnici Stranke demokratske akcije ne podržavaju ovaj potez ministrice Milićević.

– U junu smo oborili Zakon o fiskalnim sistemima i tada smo zaključkom obavezali Federalno ministarstvo finansija da dostavi novi prijedlog zakona u kojem će se omogućiti da postojeće sisteme unaprijedimo, tj. dogradimo softverske pakete i na taj način smanjimo troškove privrednih subjekata – navodi Husein Rošić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U novom Pravilniku su dati i rokovi za zamjenu fiskalnih sistema. A zavise od toga kada je privredni subjekat fiskalizovan, tako da će oni koji su se tek sad fiskalizovali za tri godine morati kupiti nove kase.