Privrednici iz Libije zainteresovani za ulaganje u BiH

0

Privrednici iz Libije Mohamed Raied, predsjednik Privredne komore i član Parlamenta Libije i Salem Mohamed Zidan su sa saradnicima posjetili Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) radi razgovora o mogućnostima ulaganja u BiH, obnove ekonomske saradnje i povezivanja privrednika dvije zemlje.

Raied, koji se bavi proizvodnjom hrane, je istakao da su libijski privrednici zainteresovani za ulaganje u BiH, posebno uzimajući u obzir raniju dobru ekonomsku saradnju između Libije i BiH.

Također je istakao je da je Libija velika zemlja s velikim privrednim potencijalima, te postoje značajne mogućnosti za obnovu ekonomske saradnje, u sferi ulaganja i jačanja izvoza, te razmjeni kadra u zdravstvenom i tehnološkom sektoru.

Predstavnici FIPA-e su upoznali privrednike o nadležnostima i misiji FIPA-e, radu sa stranim investitorima, kao i mogućnostima za ulaganja u BiH.

Održana je i prezentacija radi detaljnijeg predstavljanja uslova za poslovanje u BiH, operativnim troškovima, razlozima za investiranje, statusu stranih investitora, kao i privrednim sektorima s fokusom na mogućnosti poljoprivredne proizvodnje.