Privredni rast Kine usporio u trećem kvartalu

0

Kineska ekonomija je zabilježila u trećem kvartalu 2021. najsporiji rast u posljednjih godinu dana od 4,9 odsto, zbog problema s deficitom električne energije, uskih grla u lancu snabdijevanja i velikog potresa na domaćem tržištu nekretnina, objavio je danas Nacionalni zaod za statistiku (NBS).

“Oporavak domaće privrede je i dalje nestabilan i neujednačen”, saopštio je portparol NBS-a Fu Lingui na brifingu za medije u Pekingu, prenosi Rojters.

Analitičari, koje je anketirala britanska agencija, predviđali su rast kineskog bruto domaćeg proizvoda od 5,2 odsto u trećem tromjesečju.

Slabi podaci o kineskom rastu uticali su na današnji pad većine azijskih berzi zbog opšte zabrinutosti investitora za globalni ekonomski oporavak i straha od mogućeg prelivanja kreditnog rizika iz kineskog sektora nekretnina na širu ekonomiju.

Krizu u sektoru nekretnina izazvala je građevinska grupa Evergrande koja se bori sa enormnim dugom od 300 milijardi dolara.

Nasuprot generalnom negativnom trendu BDP-a, kineska maloprodaja je porasla 4,4 procenta u trećem tromjesečju, što je iznad prognoza ekonomista i više od avgustovske od 2,5 odsto. Takođe, anketna stopa nezaposlenosti u cijeloj zemlji je pala sa 5,1 odsto na 4,9 procenata.

Na kvartalnoj osnovi, privredni rast je u tromjesečju jul-septembar skliznuo na 0,2 odsto u odnosu na naniže revidiranih 1,2 procenta u drugom kvartalu.

Premijer Li Kećijang je izjavio u četvrtak da Kina ima dovoljno alata da se uhvati u koštac sa ekonomskim izazovima uprkos usporavanju rasta, i izrazio uvjerenje u postizanje cjelogodišnjih razvojnih ciljeva.

Guverner Narodne banke Kine Ji Gang je rekao juče da se očekuje rast ekonomije od osam odsto ove godine.