Privredna komora ZDK uspostavila Ured za digitalizaciju

0

 Privredna komora Zeničko – dobojskog kantona uspostavila je Ured za digitalizaciju koji će pružati usluge poslovne podrške u oblasti digitalizacije s fokusom na start-upe, mlade preduzetnike, kao i proizvodno-prerađivačke kompanije.

Za koordinatora Ureda imenovana je Indira Buza, direktorica Sektora za statistiku, javna dokumenta i finansijsko planiranje Komore, a Kancelarija je uspostavljen u okviru projekta “Izgradnja i unapređenje kompetencija osoblja Privredne komore ZDK za pružanje poslovne podrške u oblasti digitalizacije start-upa, mladim preduzetnicima i proizvodno-prerađivačkim kompanijama”, prenosi Fena.

Kroz implementaciju spomenutog projekta, Privredna komora ZDK je obezbjeđivala izgradnju i podizanje vlastitih kapaciteta u oblasti digitalizacije, kroz održavanje dvije višednevne edukacije.

Realizovane su obuke za radnike Komore kao pružatelje poslovne podrške u oblasti digitalizacije s fokusom na start-upe i mlade poduzetnike te sa fokusom na postojeće proizvodno-prerađivačke kompanije.

Poslovne podrške koje će pružati Ured su pojedinačno i grupno savjetovanje iz oblasti digitalizacije za kompanije članice, kao i za kompanije koje nisu članice Privredne komore ZDK.

Tu je i održavanje edukativnih radionica iz oblasti digitalizacije za kompanije članice, kao i za kompanije koje nisu članice Komore, kreiranje i održavanje digitalnih baza podataka, te zajedničko apliciranje i implementacija projekata iz oblasti digitalizacije finansiranih od domaćih i stranih donatora, a posebno iz EU fondova.

Implementacija projekta “Izgradnja i unapređenje kompetencija osoblja Privredne komore ZDK za pružanje poslovne podrške u oblasti digitalizacije start-upa, mladim poduzetnicima i proizvodno-prerađivačkim kompanijama”, odvijala se u okviru šireg projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”, EGG2 kojeg uz podršku Vlade Kraljevine Norveške provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO), saopšteno je iz Privredne komore ZDK.