PRIVATNA PALATA U LONDONU Kineski milijarder gradi dom vrijedan 500 miliona funti

0

Kineski milijarder dobio je dozvolu za izgradnju sedmospratne privatne palate površine 5.760 kvadratnih metara sa pogledom na Hajd Park u centru Londona.

Vestminstersko gradsko vijeće odobrilo je Čeung Čung-kiu, tajkunu iz Hong Konga da djelimično sruši i rekonstruiše zgradu u centru Londona i pretvori u svoj dom koji bi mogao da vrijedi, prema procjeni stručnjaka, 500 miliona funti, piše Guardian.

Vijeće je saopštilo da nije u stanju da zaustavi projekat izgradnje jer je na lokaciji ranije bila jednosobna kuća i pravila planiranja dozvoljavaju njenu zamjenu.

Čeung neće biti dužan da doprinosi izgradnji bilo kojih pristupačnih domova u gradskoj četvrti, kao što je slučaj sa većinom velikih privatnih posjeda, prenosi Tanjug.

Portparol Vijeća rekao je da je ove godine uvedena politika koja će spriječiti izgradnju novih domova preko 200 kvadratnih metara. Ova politika se ne odnosi na obnovu postojećih pojedinačnih stanova.

Izgradnja pravog tipa domova za život ljudi je prioritet Vijeća a “Vestminster je od 2017. godine isporučio preko 725 novih pristupačnih domova”. Planovi koji su jednoglasno izglasani na sastanku odbora, pokazuju da će imanje imati dvoranu sa trostrukom visinom i podrum na dva nivoa.