Pripreme za dolazak japanskih investitora

0

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ i Spoljnotrgovinske komore BiH dogovorili su danas u Sarajevu sa generalnim direktorom Japanske organizacije za spoljnu trgovinu /JETRO/ sa sjedištem u Beču Hirofumi Onom program prve posjete velike delegacije japanskih privrednika BiH početkom oktobra.

Cilj ove trodnevne posjete je privlačenje direktnih stranih investicija u BiH iz Japana, odnosno uključenje najuspješnijih japanskih firmi u privredne tokove u BiH, saopšteno je iz FIPA-e.

Na sastanku je dogovoren program posjete koji podrazumijeva predstavljanje ekonomske situacije u BiH i okruženja za investiranje, pregled stranih ulaganja sa osvrtom na najznačajnije zemlje investitore i najuspješnije investicijske projekte, a potom će uslijediti predstavljanje mogućnosti za ulaganje i raspoloživih investicijskih projekata iz svih privrednih sektora u BiH, počev od energetike, poljoprivrednog sektora, metalnog, drvnog i drugo.

U okviru ove posjete, japanski privrednici će posjetiti nekoliko uspješnih firmi domaćih i stranih, kako bi se direktno upoznali sa načinom rada i uslovima u kojima se odvija njihova privredna djelatnost.

Dolazak privredne delegacije predstavlja značajan iskorak u naporima nadležnih institucija da privuku u BiH strana ulaganja iz Japana, ističu u FIPA-i.