Prinčev pustinjski san od 500 milijardi dolara

0

Umjetni mjesec osvjetljavat će nebo svake večeri, a ostrvo u stilu Jurskog parka omogućit će posjetiteljima da se druže s dinosaurima robotima, piše WSJ, a prenosi portal Futurism.

No, također među 2.300 stranica planskih dokumenata su planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24/7 – što znači da ovaj futuristički grad možda više liči na distopijski sci-fi.

Od 2017. godine saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznatiji kao MBS, sarađuje s timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada nazvanog Neom vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom kutku Saudijske Arabije.

Riješit će se i pustinje jer MBS planira koristiti “sijanje oblaka” za proizvodnju kiše preko Neoma, za hlađenje grada i proizvodnju svježih proizvoda koji će biti široko dostupni.

Budući građani koji nisu zainteresirani za posjetu tržnicama, umjesto toga, moći će rezervirati u restoranu sa zvijezdama Michelin, kojih će biti više po stanovniku nego bilo gdje na svijetu.

Što se tiče onoga što ćete još pronaći u Neomu, WSJ bilježi planove za škole svjetske klase s nastavnicima hologramima te najbolje plaćenim poslovima na planeti, rekle su dvije osobe upoznate s projektom WSJ-u.

“Dakle, govorimo o tehnologiji koja je vrhunska, a u nekim slučajevima još uvijek u razvoju, a možda i teorijska”, izjavio je WSJ-u izvršni direktor Neoma Nadhmi al Nasr.

Iako predviđa sjajne stvari futuristički grad također zvuči poput totalitarne nadzorne države.

Ovo bi trebao biti automatizirani grad, u kojem možemo gledati sve“, navodi se u dokumentima. “[Grad] u kojem računalo može registrirati ​​zločine bez da ih neko mora prijaviti ​​ili gdje se mogu pratiti svi građani.”

To znači da se odmarate na svjetlećoj plaži i razmišljate o idućem sjajnom obroku bespilotna letjelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica vjerojatno će vašu lokaciju prenositi Neomovim zvaničnim policijskim službenicima.

Dok ste na toj plaži, vjerojatno nećete vidjeti domoroce – oni su odavno “preseljeni” – ali možda ćete vidjeti veći broj stanovnika nego što je očekivano.

To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a da ne spominjemo pametniji – što znači da MBS možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živjeti u njemu, prenos Poslovni dnevnik.