Primjer firme iz Prnjavora: Povećanje plata put ka zadržavanju radnika

0

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske pohvalio je odluku vlasnika i menadžmenta Drvne industrije “Standard” iz Prnjavora o povećanju plate za 300 radnika u ovom preduzeću, navodeći da taj primjer treba da slijede i ostali poslodavci da bi zadržali radnu snagu i uticali na sprečavanje odlaska stanovništva.

Iz ovog sindikata je saopšteno da je odluka o povećanju plata za radnike “Standarda” rezultat dogovora sindikata, vlasnika i menadžmenta preduzeća.

“Na osnovu pomenute odluke minimalna plata polukvalifikovanog radnika u preduzeću ‘Standard’, bez toplog obroka i prevoza, iznosiće 500 KM, kvalifikovanog radnika 600 KM, visokokvalifikovanog 700 KM, a visokokvalifikovani radnici na odgovornim radnim mjestima mjesečno će zarađivati 1.000 KM“, navedeno je u saopštenju.

U Sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira navode da su predložili niz aktivnosti za povećanje plata i poboljšanje životnog standarda zaposlenih u ovoj industrijskoj djelatnosti da bi bio ublažen trend odlaska kvalifikovane i radno sposobne radne snage.

“Pozitivan primjer vlasnika i menadžmenta ‘Standarda’ treba da slijede i ostali poslodavci, jer je povećanje plata radnicima najsigurniji put za povećanje profita i produktivnosti rada u svakom preduzeću”, istakli su u Sindikatu.