Primanja uposlenika ‘pojela’ prihode Union banke

0

Union banka, jedina komercijalna banka u Federaciji u većinskom državnom vlasništvu, ostvarila je prošle godine dobit poslije poreza od oko 533 hiljade KM, znatno manje u odnosu na oko million KM godinu ranije, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja banke.

Riječ je o skromnoj zaradi u poređenju s onom koju ostvaruju ostale banke u FBiH, a koja se uglavnom mjeri milionima ili desetinama miliona KM.

Union banka je lani imala prihode od kamata od oko 10,7 miliona KM, te prihode od naknada i provizija u visini od oko 2,8 miliona.

Banka je imala solidan dobitak iz poslovanja od oko 9,8 miliona maraka, što je blago povećanje u odnosu na oko 9,7 miliona iz prethodne godine.

No, taj dobitak su “pojeli” trškovi, u najvećoj mjeri plaće i ostala primanja zaposlenih.

Troškovi “bruto zarada i bruto naknada zarada” uposlenika iznosili su oko 5.122.231 milion maraka.

Kada se uzme u obzir da je u banci (po osnovu sati rada) lani radilo 193 uposlenika, dolazi se do prosječne godišnje bruto plate od 26.540 KM, odnosno prosječne mjesečne plate u visini od 2.211 KM.

Tome treba dodati još 468.236 maraka koje su lani potrošene na “ostale lične rashode”.

Osim toga, “troškovi proizvodnih usluga” su iznosili više od dva miliona maraka, a “nematerijalni troškovi (bez poreza i doprinosa)” su bili oko 1,9 miliona KM.