Prilagođavanje tržišnim trendovima: Hrvatski telekom otpušta 60 radnika

0

Hrvatski telekom (HT) do kraja marta namjerava da otpusti oko 60 zaposlenih, uz prosječnu otpremninu od 230 hiljada kuna (oko 30 hiljada eura) bruto i druge stimulativne uslove, saopštila je juče ta kompanija.

Smanjenje broja zaposlenih HT obrazlaže osiguravanjem uslova za razvoj i prilagođavanjem poslovanja tržišnim i tehnološkim trendovima.

“U sklopu ovih promjena je i smanjenje broja radnika iz poslovno uslovljenih razloga. U okviru tog procesa utvrđen je višak od oko 60 zaposlenih kojima kompanija, iz poslovno uslovljenih razloga, do 31. marta 2018. godine namjerava otkazati ugovore o radu”, kaže se u obavještenju koje prenosi Hina.

Dodaje se kako se smanjenje broja radnika sprovodi u skladu Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru te da mu se pristupa “s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću”.

Tako je, kako se navodi, uz otpremninu garantovanu  kolektivnim ugovorom, donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti radnicima u zavisnosti od radnog staža u kompaniji, a za određene kategorije radnika osigurana je i isplata posebnog dodatka u iznosu od šest plata.

Prosječna otpremnina po zaposleniku iznosi 230 hiljada kuna bruto (oko 30 hiljadu eura), kažu u HT-u.

Osim uvećanih otpremnina, HT je zaposlenima osigurao stručnjake koji ih savjetuju o lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa, a dodatno radnicima koji odlaze iz kompanije HT subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet hiljada kuna.

Zaposlenima koji će biti dio viška kompanija će ponuditi posao u području za korisničko iskustvo, u skladu s poslovnim potrebama HT-a, kaže se u obavještenju.