Prijedor dobra lokacija za austrijske investicije

0

Ulrike Hartman, ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini, razgovarala je sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem o brojnim temama, prije svega iz oblasti privrede i kulture.

Hartman je razgovor ocijenila konstruktivnim i naglasila da ovdje postoji veliki prostor za dodatni razvoj privredne saradnje.

Velika prednost Prijedora je to što se nalazi blizu granice sa Evropskom unijom. Ovdje imate dobre radnike, te dobru izgradnju suživota. To su neki opšti uslovi koji privlače investitore – rekla je Hartman.

Đaković je istakao da je očigledna želja Austrije da pomogne izgradnji kvalitetnih odnosa u regiji, kao i to da nastoje da se u BiH stvore povoljni uslovi za poslovanje. 

– Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH, u svim oblicima. Želja svih nas je da se ekonomska saradnja i dalje razvija – rekao je Đaković.

Kao primjer uspješne investicije iz Austrije on je naveo preduzeće „Austronet“ u Kozarcu, koje je posjetio sa Hartman.

Direktor ovog preduzeća, Enes Kahrimanović rekao je da je ovo treći ambasador Austrije koji posjećuje „Austronet“.

– Mislim da je to pokazatelj da smo na pravom putu i da smo jedni od pozitivnih primjera ulaganja austrijske privrede u BiH –  rekao je Kahrimanović.

Ovo preduzeće trenutno zapošljava oko 120 radnika. Uskoro se očekuje i završetak još jedne hale, što znači da su u planu i nova radna mjesta.

Izvor: Prijedor24