Vidikovac na Trebeviću izdavat će se za 51.000 KM mjesečno

0

Gradonačelnica Sarajeva Benjamin Karić uputila je Gradskom vijeću Grada Sarajevo prijedloge odluka o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik i Vidikovca na Trebeviću.

Kako je navedeno u prijedlogu kojim bi Gradsko vijeće Grada Sarajeva dalo saglasnost gradonačelnici da objavi javni poziv, u zakup se daje 300 kvadrata unutrašnjeg i 50 vanjskog prostora Željezničke stanice na Bistrik.

Prema prijedlogu gradonačelnice Karić, početna minimalna cijena zakupa iznosila bi 4.893 KM, mjesečno, odnosno 58.716 KM godišnje. Kako je predviđeno, ponuđači moraju uplatiti avansni polog u iznosu tri mjeseone zakupnine, a ugovor o zakupu se zakljucuje na period od 12 mjeseci. Predviđeno je da zakupoprimac ima pravo da zahtjeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu za dio objekta Željezničke stanice Bistrik, izvještava Dnevni avaz.

Unutrašnji prostor koji je predmet zakupa sastoji se od kuhinje, prostora servisnog lifta, sanitarija, stepeništa, hodnika, to ostave u podrumu, restoranskog prostora, sanitarija, hodnika, ostave, stepeništa, kafea i depoom u prizemlju.

Karić također traži saglasnost Vijeća za raspisivanje javnog poziva. U prijedlogu je navedeno da se izdaje 1.919 metara kvadratnih, uz dodatak pripadajućih površina na otvorenom koje obuhvataju terasu vezanu sa vanjskim prostorom u nivou prizemlja na površini od oko 310 kvadrata.

Predviđeno je da početna minimalna cijena zakupa u javnom pozivu iznosi 51.744,44 KM mjesečno, a da ponuđači moraju dostaviti bankovnu garanciju za ozbiljnost ponude koja glasi na godišnji iznos ponuđene mjesečne zakupnine.

Kako je navedeno, ugovor o zakupu objekta Vidikovac, nakon provedene procedure, zaključuje se na period od 60 mjeseci, a da zakupoprimac ima pravo da zahtjeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu.

Ovi prijedlozi naći će se pred sarajevskim vijećnicima na sjednici 4. novembra.

Gradonačelnica je ranije predlagala da početna minimalna cijena za Vidikovac iznosi 35.851 KM te da ponuđači moraju uplatiti avans od 426.977 KM u vrijednosti od 12 mjeseci minimalne cijene, koji će biti vraćen ponuđačima koji ne budu izabrani.