Prihvaćene privremene mjere za sanaciju stanja u GRAS-u

0

Zastunici Skupštine Kantona Sarajevo prihvatili su informaciju Ministarstva saobraćaja KS o sticanju uslova za uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP “Gradski saobraćaj” d.o.o. Sarajevo isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljenjem privremenog upravitelja.

Prihvaćeni su zaključci u kojima se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana od dana njegovog donošenja, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, imenuje privremenog upravitelja u preduzeću Gras. Njegova obaveza je da u roku od 30 dana u saradnji s resornim ministarstvom dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP “Gradski saobraćaj” na razmatranje i usvajanje.

Premijer KS Elmedin Konaković je u izjavi za medije kazao da je situacija u ovom preduzeću jako teška, te da će radikalnim mjerama pokušati spasiti gašenje GRAS-a u ovoj godini, ali ukoliko ne uspiju već 2018. godine GRAS ide u stečaj.

– Javni saobraćaj će se kontinuirano odvijati, tu problema neće biti, ali je veći problem radno-pravni status ljudi jer je veliki novac potreban za povezivanje njihovog radnog staža, za prelazak u novu firmu – kazao je premijer Konaković. (Fena)