Prihodi od indirektnih poreza se vraćaju na nivo prije krize

0

Prihodi od indirektnih poreza za sedam mjeseci ove godine iznosili su četiri milijarde 121 milion КM, što je za 437 miliona КM ili 9,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Кovačević

– Najveći pad zabilježen je u aprilu i maju, dok se prihodi u junu i julu približavaju prihodima koje smo imali tokom prošle godine – rekao je Кovačević novinarima u Sarajevu.

UIO BiH počela je javnu kampanju “Stop švercu” s ciljem da građani BiH koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, posebno duvanskih prerađevina, to dojave budući da je porasla vrijednost “crnog tržišta”.

Кovačević je istakao je svaka prodaja cigareta bez akcizne markice ili sa akciznim markicama neke od susjednih država nezakonita u BiH, što treba dojaviti na otvorenu liniju 080 02 06 07.

Prema njegovim riječima, ilegalne cigarete se najčešće uvoze putem takozvane zelene granice, gdje ne postoje granični prelazi, što se iz godine u godinu pojačava, prenosi Srna.