Prihodi Crne Gore od turizma do sada 700 miliona eura

0

Crna Gora je do sada ostvarila prihode od turizma u iznosu od 700 miliona eura, koliko je i bilo planirano za ovu godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa velikim zadovoljstvo mogu da kažem da smo, u odnosu na sve informacije koje imamo i kojima raspolažemo, 700 miliona eura ostvarili u prva tri kvartala, odnosno do kraja septembra“, rekao je Milatović na sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone.

On je podsjetio da su prihodi od turizma u 2019. godini, koja je bila rekordna, iznosili 1,1 milijardu eura.

“Zvanični podaci Centralne banke Crne Gore govore da su prihodi od turizma prošle godine bili svega 144 miliona eura. To znači da su prihodi od turizma u prošloj godini pali 87 odsto u odnosu na 2019.“, precizirao je Milatović.

Dodao je da je, prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), prosječna sedmična popunjenost od 1. maja do 31. avgusta ove godine, odnosno za četiri mjeseca glavne sezone, bila čak sedam puta veća u odnosu na prošlu godinu, a na nivou od skoro 80 odsto iz istog perioda 2019. godine.

“U julu i avgustu, odnosno u špicu, ovo je došlo čak do nivoa od 85 odsto onoga što smo imali u 2019. godini i čak osam puta je bilo više u odnosu na prošlu godinu“, precizirao je Milatović.

Prema podacima Uprave policije, od 1. maja do 31. avgusta u Crnu Goru je ušlo 2,3 miliona stranaca, što je pet puta više nego u istom periodu prošle godine, a 82 odsto u odnosu na 2019. godine.

“Ako se uzme u obzir samo špic sezone, jul i avgust, u Crnu Goru je za ta dva mjeseca ušlo 1,6 miliona stranaca, što je na nivou od 95 odsto iz 2019. godine“, naglasio je Milatović.

Ocijenio je da je takav oporavak turizma značajno uticao na oporavak cjelokupne ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori i snažnu stabilizaciju javnih finansija.

Milatović je podsjetio da je crnogorska ekonomija prošle godine oslabila 15 odsto i da je to bio daleko najveći pad u cijeloj Evropi. Ove godine Vlada projektuje rast ekonomije od 10 odsto.

“Suficit budžeta je za tri ovogodišnja ljetna mjeseca, jun, jul i avgust, prema nekim našim prvim procjenama, bio na nivou od 100 miliona eura“, rekao je Milatović.

On je kazao da je veliki uspjeh ovogodišnje sezone i to što je za kratko vrijeme pokrenuta nova nacionalna avio-kompanija, Air Montenegro, koja je u ostvarila više od 800 letova i prevezla više od 60 hiljada putnika.

Milatović je dodao da su u ministarstvu zadovoljni rezultatima turizma koji su ostvareni na moru, ali da su još ponosniji na rezultate na sjeveru zemlje.

“Trenutno se radi na pripremi zimske sezone i podršci koju Vlada pruža skijalištima, a radi se snažno i na zakonskom okviru koji reguliše kompletan sektor turizma i ugostiteljstva“, pojasnio je Milatović.