Priča mjeseca: Ex-Yu div pokorio region

0

Priča koja je izazvala najviše reakcija među čitateljima portala BiznisInfo.ba ovog mjeseca je ona o slovenskoj kompaniji Iskra, koja svojim djelovanjem vraća duh bivše Jugoslavije:

Slovenska firma Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela firme Elmap iz Splita. Ovo je treća akvizicija Iskre u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, dok je u BiH izgradila veliku fabriku koja je završena početkom ove godine i uskoro počinje s proizvodnjom, piše BiznisInfo.ba.

Elmap je jedna od vodećih firmi u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sistema, elektroenergetike i infrastrukturnih sistema. Ugovor su u Splitu potpisali glavni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnici splitskog Elmapa Ljubomir i Jasminka Božiković.

Šešok je istaknuo kako uprkos poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Evropi, Grupa Iskra i dalje posluje izuzetno uspješno te je 2023. završila s gotovo 300 miliona eura konsolidiranih prihoda.

Rezultat je to, kako je rekao, između ostaloga i okretanja evropskih kupaca prema evropskim proizvođačima kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji.

– Preuzimanje Elmapa dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva, kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem Elka u Zagrebu – istaknuo je Šešok.

Dušan Šešok

Naveo je i kako Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja. Preuzimanje Elmapa treća je transakcija Grupe Iskra u Hrvatskoj – nakon kupovine šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. i zagrebačkog poduzeća Elka 2021. godine.

Tvornica u BiH za 500 ljudi

Osim agresivnog širenje po Hrvatskoj, Iskra je u svoju ekspanziju ozbiljno uključila i Bosnu i Hercegovinu.

Kako smo rekli, početkom ove godine završena je izgradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke, Iskrine “kćerke-firme” u BiH. Novi poslovni objekat “Iskra Tela L” predstavlja vrhunac moderne arhitekture, prostirući se na 12.420 kvadratnih metara.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 78 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacione opreme.

“Iskra Tela L” d.o.o  u Laktašima osnovana je 2007. godine kao kćerka firma i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondezatora i brizganjem termoplasta i duroplasta.

Iskra u BIH već odranije ima proizvodnju i oko 100 zaposlenih a plan je da zaposle 500 radnika.

Ovom investicijom u BiH “Iskra” jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Evropsku uniju. Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 miliona eura, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, sa ciljem optimizacije troškova poslovanja.