Preminuo ugledni bh. privrednik, od firme s 4 radnika napravio izvoznika s nekoliko proizvodnih pogona

0

Krenuvši od četiri radnika u iznamljenom prostoru firma Mraz danas ima oko 330 zaposlenih u četiri proizvodna pogona

Radivoje Kovačević sa Pala preminuo je danas u 71. godini nakon teže i kratke bolesti.

Rođen je 1953. godine u selu Gorovići kod Pala. Od ranog djetinjstva pokazivao je izuzetnu bistroću i marljivost pa je bio jedan od najboljih učenika područne osnovne škole, sa sedamnaest godina je otišao na privremeni rad u Njemačku, odakle se vratio kako bi odslužio vojni rok, izviejstio je portal Katera.

Kovačević je osnivač firme Mraz d.o.o. sa Pala, koju je sa suprugom Zorom osnovao 1984. godine. Još prije rata u BiH kompanija MRAZ je izrasla u respektabilno preduzeće sa preko 40 zaposlenih. Po okončanju rata firma Mraz obnavlja svoje poslovanje i širi se u druge gradove Bosne i Hercegovine.

Krenuvši od četiri radnika u iznamljenom prostoru firma Mraz danas ima oko 330 zaposlenih u četiri proizvodna pogona u Palama, Rogatici, Foči i Nevesinju, a skoro cjelokupan prihod ostvaruje na inostranim tržištima.

Sugrađani će ga pamtiti po spremnosti da pomogne kako socijalno ugroženim pojedinicima, tako i društvenoj zajednici. Prijatelji i porodica će ga pamtiti po dobroti, smislu za šalu i neiscrpnoj energiji.

Iza njega su ostali supruga Zora, sinovi Aleksandar i Mladen, unučad Irina, Katarina, Đorđe, Miloš, Milica i Lazar.