Preminuo Ferdinand Piëch, bivši šef VW-a

0

Bivši šef Volkswagena Ferdinand Piëch preminuo je u nedjelju u 82. godini, prenijeli su danas njemački mediji kao prelomnu vijest. Unuk Ferdinanda Porschea devet godina, od 1993. do 2002, vodio je diva iz Volfsburga, nakon čega je sve do 2015. bio predsjednik nadzornog odbora.

 

Piëch je rođen je u Beču 1937. godine, a karijeru je započeo Porscheu. Nakon dogovora da nijedan član porodice Porsche ili Piech neće biti uključen u dnevno funkcinisanje kompanije odlazi u Audi. Ondje postaje šef i osoba zaslužna za evoluciju ove kompanije i njeno prerastanje u konkurenciju dostojnu Mercedes-Benza i BMW-a, dijelom zahvaljujući inovativnom dizajnu modela Quattro i 100.

Ferdinand Piech

Izvršni direktor Volkswagen Grupe postao je 1993. a smatraju ga zaslužnim za pretvaranje ove grupacije u veliki konglomerat kakav je danas. Nadgledao je kupovinu Lamborghinija i Bentleyja, kao i osnivanje Bugatti automobila, koji su svi integrirani s markama Volkswagen, Škoda, SEAT i Audi.

 

U skladu sa politikom kompanije Volkswagen, Piëch se morao povući u dobi od 65 godina, no i dalje je ostao u nadzornom odboru i uključen u donošenje strateških odluka u kompaniji sve do ostavke 2015. godine.

Sa naobrazbom inžinjera i izuzetnom strašću za automobilskom industrijom, oblikovao je razvoj brojnih automobila koji su obilježili vrijeme – Porsche 911, Audi Quattro i posebno Bugatti Veyron.

Zbog uticaja na automobilsku industriju, Piëch je 1999. godine imenovan za direktora stoljeća u automobilskoj industriji a njegovo ime upisano je 2014. u Automobilsku kuću slavnih. Automobile magazine proglasio ga je 2011. Muškarcem godine.

Imao je disleksiju, bio je ateista i imao dvanaestoro djece sa četiri različite žene.