Preminuo čuveni berzanski mešetar: Govorio da je pohlepa zdrava

0

“Mislim da je pohlepa zdrava. Možete biti pohlepni i još uvijek se osjećati dobro u sebi”, rekao je jednom prilikom

Ivan Boesky, kontroverzni berzanski mješetar i finansijer, skadal-majstor Wall Streeta, poznat po izjavi “pohlepa je dobra” prije odlaska u zatvor, preminuo je u 87. godini, objavili su danas američki mediji.

New York Times navodi da je Boesky djelimično poslužio kao inspiracija autorima filma “Wall Streeta” iz 1987. godine, za glavnog lika Gordona Geka, koga je tumačio Majkl Daglas, prenosi Rojters.

Boesky je na svom vrhuncu smatran genijem finansijskih arbitraža pod rizikom tj. majstorom za berzanske spekulacije i preuzimanje dionica, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 280 miliona dolara, prenio je Bankar.me.

– Mislim da je pohlepa zdrava. Možete biti pohlepni i još uvijek se osjećati dobro u sebi – rekao je 1986. godine u svom govoru pred studentima biznis škole na Kalifornijskom univerzitetu Berkli.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, čovjek poznat na Wall Streetu kao “Ivan Grozni” optužen je i osramoćen zbog svog poslovnog djelovanja, što ga je dalje dovelo do bankrota i zatvora.

Boesky je profitirao tokom buma korporativnog preuzimanja 1980-ih, koristeći insajderske informacije za primanje informacija o ugovorima na čekanju.

Kada su istražitelji počeli da otkrivaju njegovih poslova, zajedno sa aktivnostima “junk bond” kralja Majkla Milkena, pristao je da sarađuje sa saveznom vladom dok su istraživali trgovinu insajderima na Wall Streetu, koja je postala zabrinutost za SEC početkom 1980-ih.

Snimao je pozive i sastanke, uključujući i one sa Milkenom, i podučavao istražitelje o manipulaciji dionicama, ponudama za preuzimanje i korporativnim racijama, navodi SEC Historical Society.

On je 1986. priznao krivicu za trgovinu insajderskim informacijama i osuđen je na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100 miliona dolara, od čega je polovina otišla na vraćanje profita koji je stekao od trgovine informacijama, a druga polovina kao građanska kazna.

Zabranjeno mu je da trguje hartijama od vrijednosti do kraja života.

Sin vlasnika delikatesa u Detroitu, Boesky je započeo  karijeru na Wall Streetu kao analitičar dionica u njujorškoj investicionoj banci LF Rothschild nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Detroitu 1964.

Do 1975. otvorio je vlastitu brokersku firmu Ivan F. Boesky & Company, koju je pomogla porodica njegove supruge. Do proljeća 1985., navodno je bio najplaćeniji broker na Wall Streetu sa bogatstvom od preko 280 miliona dolara (otprilike 820 miliona dolara u 2024.).