Premijeri četiri kantona tužit će ministricu finansija FBiH

0

Čelnici četiri kantona u FBiH traže pokretanje krivične prijave protiv federalne ministrice finansija i dopredsjednice Vlade FBiH Jelke Milićević, zbog sporne odluke o raspodjeli javnih prihoda u 2016. godini.

Premijer KS Elmedin Konaković rekao je da je „Milićević nezakonito uzela naš novac i za to mora odgovarati“.

Preliminarni rezultati popisa stanovništva iz 2013. nisu se mogli koristiti kao parametar izrade koeficijenata za raspodjelu javnih prihoda. U odnosu na raniji period smanjeni su koeficijenti i time godišnji prihod za Kanton Sarajevo za 5,5 miliona maraka, Bosansko-podrinjski za 3,5, Tuzlanski za 6,8, a Zeničko-dobojski za oko 4,3 miliona – rekao je Konaković za Faktor.

Objašnjava da je KS do sada u raspodjeli učestvovao sa 35 posto, a ovaj procenat sada je smanjen na 29.

– Bilo kakvo smanjivanje koeficijenata KS znači udar na ekonomiju cijele države i sigurno će se reflektirati na cijeli sistem. Radi se o kantonu koji je najveći motor svih privrednih procesa u državi- ocjenjuje Konaković.

Promjena koeficijenata raspodjele javnih prihoda je neminovnost i premijer to ne spori. Međutim, naglašava da se to nije smjelo raditi prije nego što budu objavljeni zvanični rezultati popisa stanovništva.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kaže da su ovaj kanton i lokalne zajednice na njegovoj teritoriji zakinuti ukupno za oko 20 miliona maraka.

Miralem Galijašević, premijer ZDK kaže da su njihovi prihodi smanjeni su za 4,5 miliona maraka, dok iz BPK tvrde da su oštećeni za 14 posto sredstava.