Premijer Uk i ministri Šteta i Osmanović posjetili Centrotrans: Jačanjem saradnje do modernijeg javnog prevoza u Kantonu Sarajevo

0

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar saobraćaja Adnan Šteta i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović posjetili su danas Centrotrans, gdje su obišli nove autobuse u floti, upoznali se s načinom rada dispečerskog centra, kao i s procedurama koje se tiču održavanja autobusa i nesmetanog odvijanja prevoza putnika. Ova posjeta predstavlja važan korak u jačanju saradnje između institucija Kantona Sarajevo i kompanije Centrotrans, kao i daljnjeg unapređenja saobraćajne infrastrukture u KS.

Premijer Uk ovom prilikom je istakao da je Centrotrans izuzetno važan partner u osiguranju kvalitetnog javnog prevoza za građane Sarajeva.

„Ova posjeta nam omogućava da se iz prve ruke uvjerimo u napredak koji je postignut i da razgovaramo o mogućnostima daljnje saradnje. Podržavamo sve napore koji vode ka modernizaciji i poboljšanju usluga javnog prevoza”, naveo je premijer Uk.

Tokom posjete zvanice su saznale više o najnovijim investicijama Centrotransa, kao i planovima za kontinuiranao ulaganje, rast i razvoj. Neizbježno je bilo i prisjetiti se duge historije Centrotransa koji je prošle godine obilježio 75 godina rada, kao i važne uloge koju je ova kompanija imala u održavanju prevoza putnika tokom dvogodišnje rekonstrukcije tramvajske pruge.

„Veliki doprinos razvoju javnog prevoza u Sarajevu dala je kompanija Centrotrans, posebno u posljednjih par godina. Najupečatljiviji dio naše saradnje je svakako vrijeme rekonstrukcije tramvajske pruge, kada su autobusi zamijenili tramvaje. Autobuski i minibuski saobraćaj je sada u znatno boljem položaju u odnosu na neke ranije periode“, naveo je ministar Šteta.

Izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne saradnje, kako bi građani Kantona Sarajevo imali kvalitetnu uslugu.

„Vjerujemo da će ta saradnja biti još jača za dobrobit cijele zajednice“, zaključio je ministar Šteta.

Ministar Osmanović pohvalio je upravu ove kompanije zbog empatije prema boračkoj populaciji.

“Imamo otvorenu saradnju na prekvalifikaciji kadra koji je neophodan Centrotransu, pogotovo vozača”, naveo je ministar Osmanović.

Posjeta je ujedno bila i prilika da se razgovara o mnogim zajedničkim temama, kao i o sinergiji svih potrebnih struktura kroz javno-privatno partnerstvo, a sve u svrhu digitalizacije i modernizacije prevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

“Čast nam je ugostiti premijera Uka i ministre Štetu i Osmanovića u našim prostorijama. Ova posjeta je potvrda našeg zajedničkog cilja – pružanja visokokvalitetnih usluga građanima Sarajeva. Centrotrans je posvećen kontinuiranom unapređenju svoje flote i infrastrukture, te smo uvjereni da ćemo uz podršku institucija Kantona Sarajevo postići još veće uspjehe“, zaključio je na kraju posjete dr.sc. Safudin Čengić, predsjednik uprave Centrotransa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.