Premijer Plenković pohvalio veliku investiciju bh. poduzetnika u Hrvatskoj

0

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković obišao je u utorak poslijepodne u Zadru, u pratnji novoga vlasnika Maraske, bh. poduzetnika Svjetlana Stanića, pogon u Gaženici te se uvjerio u potencijale te najpoznatije zadarske firme.

Domaćini su premijera upoznali s pogonom alkoholnih pića, u čijim se velikim bačvama pohranjuje ekstrakt maraške i oraha, a osim Maraschinom, u Maraski se ponose i da su jedna od rijetkih firmi koja orahovac proizvodi na stari način, od ploda zelenog oraha.

– Zadovoljan sam što vidim da se višestoljetna tradicija očuvala i što će se proizvodnja odvijati u budućnosti. Vjerujem da će se proizvodnjom ključnih brendova ovi tradicionalni proizvodi pozicionirati na domaćem i inozemnim tržištima – rekao je Plenković, prenio je Jutarnji list.

Nakon obilaska tvornice, u klubu Arsenal priređena je gala večera kojom je Maraska obilježila 200. godišnjicu postojanja tvornice i industrijske proizvodnje Maraschina, poznatog likera od višnje maraške. Svečanost su uveličali premijer Andrej Plenković te Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Čestitajući upravi Stanić Grupe, koja je nedavno kupila Marasku, godišnjicu tvornice alkoholnih pića i sokova, premijer Plenković je kazao kako je to “izvrstan potez za brendiranje Zadra i Hrvatske, za doprinos ulaganjima iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i čini se jedan sjajan signal za nova ulaganja koja će unaprijediti proizvodnju”.

– U ime Vlade pozdravljam ovo ulaganje u Zadar, koji je imao sjajnu turističku sezonu, koji se brzo oporavlja nakon covid krize. Drago nam je da su mjere za očuvanje radnih mjesta doprinijele i očuvanju zaposlenih u Maraski u razdoblju koje je iza nas. To pokazuje da smo povlačili ispravne i brze poteze. Uvjeren sam da će sva ona ulaganja koja ćemo zajednički diljem Hrvatske imati i ovdje u Zadarskoj županiji omogućiti i kvalitetniji život i bolji razvoj privrede – poručio je premijer Plenković.

Dodao je i kako vjeruje da će Maraska nastaviti s dobrim poslovanjem i, naravno, s proizvodnjom za domaća i inozemna tržišta jer će tako pridonijeti brendiranju Zadra i Zadarske županije.

Stanić Beverages, firma u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupovini Maraske. Stanić Beverages novi je vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu 45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponije.

Također, objavit će i obvezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom.

Stanići su uspješni bh. poduzetnici iz Kreševa.