Premijer Novalić se susreo s potpredsjednikom EBRD-a

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierrom Heilbronnom i šeficom Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Vlade Federacije BiH i EBRD-a, provođenju aktuelnih projekata, kao i potencijalu i načinima za proširenje saradnje. Jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, izgradnja Koridora Vc, se provodi upravo zahvaljujući ovoj saradnji, istaknuto je na sastanku.  

– Uvjeren sam da će projekti koje provodimo sa EBRD-om biti do kraja uspješno realizirani. Sada je neophodno sagledati potencijal za buduću saradnju, te mogućnosti njenog unapređenja, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i odlaganju otpada – rekao je federalni premijer.

Premijer Novalić je naglasio da politike i svi strateški dokumenti Vlade Federacije BiH fokus stavljaju na infrastrukturu, energetsku transformaciju, digitalizaciju, te okoliš i mlade, kao i da je u okviru ovih segmenata neophodno razmotriti mogućnost zajedničkog provođenja projekata.

S obzirom da su tri glavne oblasti djelovanja EBRD-a „zeleno, digitalizacija i inkluzija“, sagovornici su ocjenili da ovako postavljeni prioriteti otvaraju mogućnost za uspostavljanje saradnje i na novim projektima, posebno u oblasti okoliša i obnovljivih izvora energije.

Potpredsjednik EBRD-a Heilbronn pohvalio je odlučnost Vlade Federacije BiH i premijera Novalića za provođenje projekata koji su značajni za Federaciju BiH i razvoj njene privrede.