Preko ProCredit banke: Malim i srednjim preduzećima na raspolaganju 100 miliona dolara

0

Međunarodna finansijska korporacija i ProCredit produbljuju saradnju kako bi MSP-ima u devet ekonomija u razvoju obezbijedili podršku za vrijeme korona krize

• IFC, preko ProCredit grupacije, MSP-ima stavlja na raspolaganje 100 miliona USD • Ciljne zemlje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Ekvador, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija i Ukrajina • Ova finansijska sredstva namijenjena su MSP-ima kako bi im se osigurao kratkoročni pristup dodatnim obrtnim sredstvima

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svjetske banke, i ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding; ProCredit) obezbjeđuju ciljana finansijska sredstva za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi premostila poteškoće sa likvidnošću izazvane krizom, ali i iskoristila potencijalne prilike proizašle iz nje.

IFC, za te namjene, odobrava ProCredit Holdingu kredit u iznosu od 100 miliona USD, u okviru svog programa rješenja za obrtna sredstva (Working Capital Solutions (WCS) programme).

Ova sredstva će MSP-ima koja ispunjavaju uslove  biti na raspolaganju u kratkom roku i to u devet od ukupno dvanaest ProCredit banaka. To su ProCredit banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ekvadoru, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini.

Mala i srednja preduzeća značajna za oporavak

Uprava ProCredit Holdinga čvrsto vjeruje da su ProCredit banke dobro pozicionirane za važnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške malim i srednjim preduzećima u svojim zemljama. Prema mišljenju Uprave, snažan MSP sektor bit će od ključne važnosti za makroekonomski oporavak zemalja u kojima posluju ProCredit banke, naročito nakon pandemije virusa COVID-19.

Uprava je uvjerena da će se sredstvima koja je IFC, kao dugogodišnji partner ProCredita, stavio na raspolaganje dobro pozicioniranim MSP-ima, omogućiti dalji razvoj i iznalaženje novih poslovnih prilika.

„Ova sredstva osmišljena su kao podrška MSP-ima na čije je novčane tokove uticala pandemija“, rekao je Vittorio Di Bello, regionalni šef djelatnosti za finansijske institucije u Evropi i Srednjoj Aziji. „Usmjerenost ProCredit-a na MSP i njegova rasprostranjenost na širem prostoru bit će od ključne važnosti u omogućavanju boljeg pristupa finansijama za ta preduzeća, koja su nerijetko nedovoljno pokrivena uslugama, a kojima ta sredstva najviše trebaju.“ 

IFC je dioničar ProCredit Holdinga, a u 2019. godini uložio je 90 miliona USD u prvu ProCreditovu emisiju zelenih obveznica.